Dette er en sjekkliste for ikt-ansvarlige på skoler og i kommuner, som omtaler de tekniske kravene til prøvesystemet og PAD. Det anbefales å gå gjennom de tekniske spesifikasjonene som kreves før de ordinære prøvene i norsk og samfunnskunnskap skal gjennomføres. Dette gjelder også piloteringsprøvene.

1. Nettleser og operativsystem av nyere dato

Vi anbefaler at du ikke bruker Internet Explorer. Hvis du har Internet Explorer, anbefaler vi at du installerer Chrome eller Firefox for å sørge for best mulig gjennomføring av prøven.

Hovedregelen er at nettleseren ikke er eldre enn 2 år.

Følgende nettlesere støttes best av PAD:

• Chrome versjon 16 eller nyere
  • Firefox 9 eller nyere

Følgende operativsystem støttes best av PAD:

• Windows 10
  • Windows 8
  • Windows 7
  • Windows Vista
  • OSX 10.7- Lion

Eldre operativsystem vil ha problemer med å vise de forskjellige fontene som kreves i samfunnskunnskapsprøven.

2. Høretelefoner til følgende prøver:

• Delprøve i lytteforståelse
  • Prøve i samfunnskunnskap, som kan gjennomføres med lyd på følgende språk for kandidater som ikke er lesekyndige:
    • Arabisk
    • Dari
    • Somali
    • Sorani
    • Tigrinja
    • Fransk
    • Engelsk
    • Pashto
    • Norsk bokmål og nynorsk

3. Nettverk / båndbredde ved skolen

Hvor stor båndbredde har skolen totalt? Er det nok til at alle kandidatene på skolen tar prøvene samtidig, eller kan det være hensiktsmessig å fordele prøvedagene? Det er nødvendig å beregne 1 Mbit per kandidat. Prøver med lyd og video er de som krever størst båndbredde. Om man er usikker på om båndbredden er god nok, kan det være lurt å ikke sette i gang hele skolen med Lytteprøve samtidig f.eks., men la noen tar Lytteprøven, mens andre begynner på Les og Skriv.

Sjekk om kommunen kjører tunge jobber som belaster nettet de dagene som prøver skal gjennomføres. Andre oppgaver i felles nett kan påvirke kapasiteten.

Om skolen har et eget trådløst gjestenettverk, kan det også være lurt å ta ned dette nettverket dersom skolen opplever problemer under prøvegjennomføringen. Les egen artikkel om nettverk / båndbredde her.

4. Proxy og Brannmur

Flere testsenter som bruker proxy opplever forbedring når de avslutter bruken av proxy, spesifikt mellomlagring av data/cache.

Problemet oppstår når proxy-serveren begynner å mellomlagre innhold som skal være dynamisk på grunn av en feilkonfigurasjon.

Den enkleste løsningen er sannsynligvis å åpne opp all trafikk mot våre servere i proxy-serveren.

Om både fjerning av proxy og åpning i brannmuren for IP-ene nedenfor ikke gir forbedring, kan det være verdt å sjekke med internettleverandøren.

test.flexiteexam.com = 62.24.33.131
adaptit.enovate.no = 62.24.55.36
Port 443

5. Skjermoppløsning

Skjermoppløsningen må være satt til minimum 1024x768 for at kandidatene kan se alle elementene i oppgavene.

6. Tømming av nettleserens midlertidige filer

For å være sikker på å unngå problemer forårsaket av konflikter mellom nettleserens minne og oppdateringer i prøvene, bør du tømme nettleserens midlertidige filer før du gjennomfører prøvene i norsk og samfunnskunnskap. Gjør gjerne dette også før du gjennomfører pilotering.

• Hvis du bruker Chrome versjon 16 eller nyere, klikk på symbolet med tre horisontale linjer øverst i skjermbildet-velg «Logg» - klikk på «Slett nettleserdata».
  • Hvis du bruker Firefox 9 eller nyere, klikk på Firefox øverst til venstre i skjermen. Velg «Historikk» - velg «Slett nylig historikk» - klikk «Detaljer» - velg «nettleser og nedlastingshistorikk» - velg «Slett tidsrommet» og velg «Alt».

7. Slå av automatisk stavekontroll

I de siste versjonene av noen nettlesere er det en automatisk stavekontroll. Dette gjelder for eksempel nyere versjoner av Chrome. Under delprøven i skriftlig framstilling vil dermed kandidatene få røde streker under feilstavede ord og forslag til riktig stavede ord ved høyreklikk. Prøvestedene bør slå av denne funksjonen før prøveavvikling. Hvordan du gjør dette, avhenger av hvilken nettleser og nettleserversjon prøvestedet bruker.

Slå av stavekontroll i Chrome

Slå av stavekontroll i Firefox

Du kan også finne riktig fremgangsmåte på nettet ved å for eksempel søke med 'slå av stavekontroll Firfox 23' eller 'disable spell checker Firefox 23'.

8. Tillat bruk av flash

Enkelte installasjoner av Firefox vil på lytteprøvene få frem et ikon, som vist på bildet under. Dette er Flash-spilleren som ber om tilgang til å kjøre. For at lyden skal fungere på de maskinene der dette ikonet dukker opp, må en klikke på det, og tillate at Flash brukes.

9. Gå gjennom eksempeloppgavene

For å teste skolens datamaskiner anbefales det å gå gjennom eksempeloppgavene i lytteforståelse og skriftlig framstilling.

Eksempeloppgavene i lytteforståelse er de teknisk sett mest krevende prøvene, og dersom de fungerer, skal alle prøvene fungere fint. Sørg også for at du har hodetelefoner som fungerer og at du har på lyd.

Eksempeloppgavene i skriftlig framstilling kan du bruke til å stille inn størrelsen på skjermbildet slik at teksten kandidatene skriver inn, ikke blir for liten eller for stor. Du kan forstørre og forminske skjermen ved å trykke Ctrl + / Ctrl -.

Dersom det oppstår problemer med gjennomføring av eksempeloppgavene i lytteforståelse, kan du kontakte support for hjelp med å løse problemet.