Under Prøver i menyen kan man velge Påmeldingslister. Påmeldingslistene kan brukes til:

• Nettbasert påmelding av privatister
• Interne påmeldingslister - kun for bruk av prøvestedet for interne privatister

Privatister melder seg opp til prøver via Privatistportalen som er lenket til:
norskprøven.no (i bestemte perioder i året) eller
samfunnskunnskapsprøven.no (åpen for påmelding hele året).

Det er kun mulig å legge ut påmeldingslister i Privatistportalen. På påmeldingslistene som publiseres skal prøvestedet sette prøveavgift både på hele prøven og delprøvene. Viktig informasjon angående påmelding og prøveavviklingen som skal ut på Privatistportalen legges inn under fanen Prøvested - Privatistportalen.

1. Avpublisere gamle og opprette nye påmeldingslister i PAD/Privatistportalen

Prøvestedene må avpublisere gamle påmeldingslister og opprette nye påmeldingslister i PAD for at de skal være synlige for kandidater i Privatistportalen. Påmeldingslister for norskprøven må være ferdig før Privatistportalen åpner for påmelding. Samfunnskunnskapsprøven og Statsborgerprøven har løpende påmeldinger, og påmeldingslister til denne prøven bør derfor ligge ute og oppdateres jevnlig. Prøvestedene bør lage minst én påmeldingsliste for hver prøvetype i PAD. Prøvestedene kan lage flere påmeldingslister for hver prøvetype dersom dette er ønskelig. Påmeldingslistene kan skilles fra hverandre ved å redigere navnet. Navnet på listene kan endres til for eksempel å inneholde ulike prøvedatoer eller "dag" og "kveld". Teksten som legges inn i feltet Beskrivelse inne på en påmeldingsliste vil vises i Privatistportalen fra høsten 2017.

Oversikt over påmeldingslister i Privatistportalen

Samfunnskunnskapsprøven

Statsborgerprøven

Norsk skriftlig A1/A2

Norsk skriftlig A2/B1

Norsk skriftlig B1/B2

Norsk muntlig A1/A2

Norsk muntlig A2/B1

Norsk muntlig B1/B2

Privatistene melder seg som oftest opp til én påmeldingsliste i norsk skriftlig og én påmeldingsliste i norsk muntlig, og de kan ikke melde seg opp til samme norskprøve flere ganger. Privatister kan melde seg opp til mer enn én samfunnskunnskapsprøve, men de kan ikke melde seg opp til samme påmeldingsliste flere ganger. Prøvestedene kan ikke legge ut en enkelt delprøve i norsk. Kandidatene kan velge å ta én eller flere delprøver i Privatistportalen. Prøvestedet kan også manuelt endre hvilke delprøver kandidaten skal ta i etterkant av påmeldingen. Etter påmeldingen må prøvestedet flytte kandidatene over fra påmeldingslistene til planlagte prøver.

2. Registrere pris og maks antall kandidater på påmeldingslistene

Prøvestedene må registrere priser på påmeldingslistene. Når en prøve inneholder flere delprøver må det registreres priser for hele prøven og for delprøvene. Dersom prøvestedet vil legge ut et begrenset antall plasser, er det viktig at de setter et maksimalt antall plasser før de publiserer påmeldingslistene i PAD. Hvis prøvestedet har satt et maksimalt antall plasser på påmeldingslisten, vil det ikke være mulig for privatistene å melde seg på når prøven er full. Det vil også være en visning av hvor mange ledige plasser det er igjen på Privatistportalen. NB! Om flere kandidater holder på med påmeldingen samtidig kan det tenkes at maksimumsantallet blir oversteget. Du kan senke maks antall plasser om det er kritisk for deg at antallet ikke blir høyere.

3. Oppdatere betalingsinformasjon og annen viktig informasjon i PAD

Prøvestedene må registrere betalingsinformasjon i innstillingene for prøvestedet. Her kan man velge mellom betaling med kort, faktura eller annen betalingsform. Hvis man velger kort som betalingsform, må man velge en annen betalingsform i tillegg. Om det ikke er gjort valg for ønsket betalingsløsning, vil ikke kandidatene få fullført påmeldingen i Privatistportalen.

Hver av betalingsalternativene har et fritekstfelt man må fylle ut. Dette er teksten som står på bekreftelsen til kandidaten etter oppmelding til prøve og beskriver hvordan betalingen foregår.
Prøvestedene bør også oppdatere viktig informasjon i PAD som vil stå i Privatistportalen i feltet Informasjon til kandidater (Privatistportalen).

Betalingsløsning

Om prøvestedene ønsker det, kan det tas imot betaling med VISA direkte i påmeldingsløsningen for privatistene. PAD administrerer betalingen av prøveavgiften dersom prøvestedet har inngått en avtale om nettbasert betalingsformidling med DIBS. Registrer en henvendelse her på portalen om dere ønsker informasjon om nettbasert betalingsformidling. Prøvestedet kan også selv administrere innkreving av privatistgebyret, enten som faktura eller annen betaling.

4. Publisere påmeldingslister i Privatistportalen

For at påmeldingslistene skal bli tilgjengelige i Privatistportalen, må prøvestedene publisere dem i PAD. Inne på påmeldingslisten må man velge fanen Publiseringsalternativer. Velg enten Privatistportalen norskprøven eller Privatistportalen samfunnskunnskap og lagre. Påmeldingslisten vil da være tilgjengelig for påmelding i Privatistportalen.
Hvis prøvestedet har satt et maksimalt antall plasser på påmeldingslisten, vil det ikke være mulig for privatistene å melde seg på når prøven er full. Det vil også være en visning av hvor mange ledige plasser det er igjen på Privatistportalen. Dersom det er få plasser igjen og flere privatister melder seg på samtidig, kan man risikere at man vil få flere påmeldte enn det som er satt til maksimalt antall. Det vil sjelden dreie seg om mer enn 1-2 ekstra privatister.

Gamle påmeldingslister for norskprøven må avpubliseres før privatistoppmelding til norskprøven åpner. Dette gjøres ved å trykke på Publiseringsalternativer og velge Ingen kanaler for så å trykke Lagre. For å arkivere utgåtte påmeldingslister går du til oversikten over påmeldingslistene, menyvalg Prøver - Påmeldingslister. Trykk på tannhjulet ved siden av en gammel liste og velg Arkivér. Datoer for privatistoppmelding til norskprøven publiseres på http://www.vox.no/Norsk-og-samfunnskunnskap/Norskprove/

5. Forklaring av påmeldingslisteeditoren

Noen av punktene i påmeldingslista krever ekstra forklaring.

Navn: Du kan endre på prøvenavnet, og endringen blir synlig i Privatistportalen.

Prøvemal: Det opprinnelige navnet på prøven, den du har opprettet.

Beskrivelse: Det du skriver i dette feltet er synlig for kandidaten før han velger prøve.

Bruk prøveperiode: Om du huker av her kan du sette til- og fradato på når prøvene skal være. Dette vises i Privatistportalen.

Plasser:  Om ingenting er angitt er det ingen grense for hvor mange som kan melde seg på.

Lokale:  Du kan legge inn rommet du tenker at kandidatene på denne lista skal flyttes over til.

Prøveavgift: Må fylles ut for både hele prøven og hvor hver enkelt delprøve.